Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ)

Ένα παραδοσιακό πιάτο με σημαντική παροχή αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC !

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος μαγειρέματος: 1ώρα και 30΄

Υλικά για 4 – 6 μερίδες

  • 200 γραμμ. ξερά κρεμμύδια
  • 800γραμμ. άπαχο χοιρινό κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό σέλινο, με τα κοτσάνια και τα φύλλα του

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε καλά το κρέας κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και το στεγνώνουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με λίγο νερό σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τα σιγοβράζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά απ΄ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μαϊντανό και περίπου μισό λίτρο νερό. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε το κρέας για 45΄, με κλειστή την κατσαρόλα.
  4. Στο μεταξύ, πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σέλινο. Το χοντροκόβουμε και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα. Μόλις περάσουν τα 45΄ του βρασίματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κοτσάνια του σέλινου και αφήνουμε να πάρουν μία βράση, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα φύλλα, μαζί με ακόμα 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  5. Ετοιμάζουμε αυγολέμονο, χτυπώντας αρχικά τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, μέχρι να έχουμε σφικτή μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε σε πολύ αργή ροή το χυμό του λεμονιού και κατόπιν- επίσης σε πολύ αργή ροή- 2 φλιτζ. από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας καλά. Αδειάζουμε το αυγολέμονο με προσοχή στην κατσαρόλα, ανακινώντας την ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Γεύμα το οποίο περιλαμβάνει μία σημαντική ποικιλία θρεπτικών συστατικών! Σίδηρο για καλύτερη αιμοποίηση, πρωτεΐνες πολύ υψηλής διατροφικής αξίας για αποτελεσματικές βιολογικές λειτουργίες και άφθονα αντιοξειδωτικά.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *