Δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη

Μπορούμε να κάνουμε δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη;

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε δίαιτα;

Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει μία γυναίκα δίαιτα είναι δύο έως τρεις μήνες μετά τον τοκετό, ή όταν ξεκινήσει η εμμηνορρυσία. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να επανέλθει ορμονικά ο οργανισμός. 

Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω; 

Είναι λανθασμένη η άποψη που επικρατεί ότι μετά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων, προκειμένου η μητέρα να χάσει τα κιλά που πήρε κατά τη διάρκειά της. Αντίθετα, μετά τον τοκετό οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά 500 θερμίδες ημερησίως, αφού για την παραγωγή 100ml γάλακτος καταναλώνονται από τη μητέρα 85 θερμίδες. Επιπλέον, οι θηλάζουσες μητέρες δεν θα πρέπει να μειώνουν την ημερήσια ενεργειακή τους πρόσληψη κάτω από 1800 θερμίδες. Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες (Δείκτης Μάζας Σώματος > 25kg/m2).

Καθημερινά μία γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη χρειάζεται:

  • 4-5 μερίδες γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • 180-210γρ. κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή όσπρια 
  • 2-3 φρούτα 
  • 3-5 μερίδες λαχανικά 
  • 6-11 μερίδες ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά 
  • 8-12 ποτήρια υγρά 
  • 2 αυγά την εβδομάδα

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε θρεπτικά συστατικά;

Ο οργανισμός τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα στην περίπτωση του θηλασμού χρειάζεται επαρκή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ιώδιο, βιταμίνη C, σελήνιο και ω3 λιπαρά οξέα. Η αναγκαιότητα για την αυξημένη πρόσληψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών οφείλεται για 

  • Την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους μετά την εγκυμοσύνη 
  • Τις υψηλές ανάγκες του θηλασμού
  • Την θρεπτική πληρότητα του μητρικού γάλακτος.

Συνεπώς, από τη διατροφή της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη δε θα πρέπει να λείπουν τα παρακάτω τρόφιμα: φράουλες, σπανάκι, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ημίπαχα γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά, φακές, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι. 

Ωστόσο, οι γυναίκες σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή τους δεδομένου ότι ο ρυθμός καύσεων είναι μειωμένος, ενώ η όρεξη αυξάνεται. Έτσι κάθε φορά που νιώθετε πείνα οι καλύτερες διατροφικές επιλογές προκειμένου να μην επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες είναι:  

  1. Καταναλώστε άφθονα υγρά (χυμούς, γάλα, νερό), γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που ικανοποιούν γρήγορα το αίσθημα πείνας και κορεσμού.
  2. Μικρά και συχνά γεύματα
    • Καταναλώστε 2 μέρες το ίδιο φαγητό προκειμένου να απαλλαχθείτε από το άγχος του μαγειρέματος 
  3. Εύκολες & γρήγορες γευστικές επιλογές: αν νιώθετε ότι ο χρόνος σας πιέζει και δεν προλαβαίνετε ούτε το φαγητό σας να ετοιμάσετε προτιμήστε τα εξής:
    • Φρουτοσαλάτα
    • Τονοσαλάτα
    • Χωριάτικη σαλάτα & 1 φέτα ψωμί
    • Ομελέτα ή αυγά βραστά & τυρί & σαλάτα & 1 φέτα ψωμί
    • Ντάκος κρητικός ή τοστ ή κράκερ & τυρί 
    • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης 

Συνεπώς, μετά τον τοκετό η μητέρα μπορεί να μειώσει το βάρος της αλλά βαθμιαία και όχι απότομα και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, προκειμένου να απολαμβάνει το νέο τρόπο ζωής που προσφέρει το καινούριο μέλος της οικογένειας!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *