Γιατί να επιλέξω προϊόντα ολικής άλεσης

Πολλές φορές, όταν είμαστε στο σούπερ μάρκετ ή σε φούρνο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: Να επιλέξω προϊόντα ολικής άλεσης ή απλά;
Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά τι είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης και γιατί πρέπει να τα προτιμούμε.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης παράγονται από αλεύρι ολικής άλεσης, δηλαδή αλεύρι για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε ολόκληρος ο σπόρος του δημητριακού.
Η διατροφική αξία των προϊόντων ολικής αλέσεως έγκειται στο ότι κατά την άλεση αξιοποιούνται και ο φλοιός και το φύτρο των δημητριακών, τα οποία έχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Σε αντίθεση με το λευκό αλεύρι του οποίου η θρεπτική αξία είναι χαμηλή λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες είναι αρκετά περιορισμένη και εμφανίζει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Για να καθιερώσουμε τη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης καθημερινά, μια πολύ καλή επιλογή είναι να προσθέσουμε στο πρωινό μας δημητριακά με σιτάρι και βρώμη ολικής αλέσεως που συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών.
Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα δημητριακά ολικής, μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διατηρεί τακτικές κινήσεις του εντέρου. Βοηθούν επίσης να αντιμετωπίσουν την εκκολπωμάτωση, που προκαλεί φλεγμονή, δυσκοιλιότητα, διάρροια και πόνο. Οι φυτικές ίνες είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα οφέλη. Το έντερο μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας. Απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που υποστηρίζουν σημαντικές λειτουργίες του σώματός μας, όπως παραγωγή ενέργειας και την αποβολή των τοξινών. Μη ξεχνάμε πως το 70% περίπου του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζεται στο έντερο.
Στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν επίσης οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Συγκεκριμένα τα δημητριακά ολικής άλεσης που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής περιέχουν καλούς υδατάνθρακες αργής καύσης, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά.
Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Έτσι λοιπόν συμπεράνουμε δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας καθώς καταναλώνουμε δημητριακά με σιτάρι και βρώμη ολικής: ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.