Κολίτιδα και διατροφή

Η μείωση του στρες και η τακτική σωματική άσκηση βοηθούν στη ρύθμιση των επίπονων συμπτωμάτων αυτού του συνδρόμου. Όσο αφορά το κομμάτι της διατροφής, υπάρχουν οι παρακάτω τακτικές που μπορεί να ωφελήσουν στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων.
- Μικρά και συχνά γεύματα, που μπορεί να φτάνουν τα έξι ημερησίως. Μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί. Ανά 3-4 ώρες πρέπει κάτι να καταναλώνουμε.
- Αποφυγή τροφίμων, όπως ξηροί καρποί, καλαμπόκι, σκληρά λαχανικά (αγγούρι, λάχανο, χόρτα), κρεμμύδι, σκληρά φρούτα ή φρούτα με σπόρους (σταφύλια, σύκα, φράουλες, εσπεριδοειδή).
- Προσεκτική κατανάλωση όσον αφορά τα ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη, υποκατάστατα ζάχαρης, καφέ, τσάι, αλκοόλ, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
- Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
- Τα γαλακτοκομικά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφεύγετε.
- Να προτιμάς να καταναλώνεις βρασμένα λαχανικά σε σχέση με τα ωμά και σε ποσότητες που μπορούν να ανεχθούν από το έντερο και να μην εμφανιστούν συμπτώματα. Τα φρούτα σε μορφή κομπόστας ή χωρίς τη φλούδα μπορούν να καταναλωθούν με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων.
- Η μέντα φαίνεται να συντελεί στην ικανοποιητικότερη λειτουργία του εντέρου και να συντελεί στην ύφεση των συμπτωμάτων.