Με τι να συνοδεύσω το πιάτο μου
Πολλές φορές, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αναρωτιόμαστε με τι διαφορετικό να συνοδεύσουμε τη κύρια μερίδα μας χωρίς πάλι να επιλέξουμε πατάτες και ρύζι. Αρχικά, να λάβουμε υπόψιν, ότι στη διαδικασία απώλειας βάρους δε συμμετέχουν μόνο οι θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά και η θρεπτική σύσταση των τροφίμων. Έτσι λοιπόν θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Ψητά λαχανικά: Περιλαμβάνουν φρέσκα φασολάκια, μελιτζάνα, κολοκυθάκια και κρεμμύδι. Tα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.
Πλιγούρι: Χάρη της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλει στην παραγωγή ενάργειας του οργανισμού. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ότι το ρύζι και οι πατάτες. Προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.
Σπανάκι: Δε περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη ή θερμίδες, ενώ αντιθέτως περιέχει φολικό οξύ και άλλες πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το φολικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των σακχάρων.
Κους κους: Τα τελευταία χρόνια το κους κους φαίνεται να συχνάζει όλο και περισσότερο στη κουζίνα μας και να συνοδεύει τα κύρια πιάτα μας ή ακόμα και τις σαλάτες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν, όπως προαναφέραμε στον μεταβολισμό των σακχάρων και κατ’επέκταση στην συνολική απώλεια βάρους.